Repna mešta

1 kilogram kisle repe, 2 pesti ješprenja in 2 pesti fižola v zrnju kuhamo do mehkega.
Osolimo in zabelimo z ocvirki.

Poljanska kisla repa

V loncu kuhamo 1 kg kisle repe, dodamo še pest ješprenja in solimo. Posebej skuhamo tri večje olupljene krompirje. Ko so kuhani, jih pretlačimo in damo v repo. V kozici segrejemo 2 žlici masti z ocvirki, ki ji dodamo polovico sesekljane čebule. Ko čebula zarumeni, dodamo še žličko bele moke, dobro premešamo in stresemo v repo. Vre naj še 10 minut, potem je primerno za serviranje.

lojz 1 of 1 16

Krompirepa

Kislo repo in ješprenj kuhamo skupaj v loncu. Posebej skuhamo olupljen krompir in ga pretlačimo. Primešamo repi in zmešamo. Zabelimo z ocvirki in mastjo.

Prekmurska »bujta repa«

Svinjske kosti ali dele svinjske glave in vratu kuhamo dobre pol ure v vodi. Dodamo oprano kislo repo, lovrov list, poper, česen, lahko tudi ocvirke in počasi kuhamo. Ko je repa že skoraj mehka, dodamo oprano proseno kašo, ki pa mora ostati na površini, da se ne prime na dno posode. Ko je kaša kuhana, dodamo svetlo prežganje iz moke in masti, z dodatkom čebule in mlete rdeče paprike ter ga vmešamo. Previdno prevremo in po potrebi solimo. Lahko dodamo tudi malo majarona in po želji nekoliko okisamo s kisom ali belim vinom.

Poljansko kislo zelje

Kislo zelje skuhamo in mu dodamo žličko bele moke, razžvrkljane v mrzli vodi, kumino, sol, malo čebule in česna, prepraženega na maščobi. Premešamo in zabelimo z ocvirki ali zaseko. Jed je odlična priloga krvavicam, pečenicam, pečenki, krompirjevim ali kruhovim cmokom, ajdovim krapom in žgancem.

Kislo zelje za veselje

Na olju zarumenimo 3-4 žlice sesekljane čebule in dodamo 1 kg odcejenega kuhanega kislega zelja ter 2 žlici pečenkinega soka ali vegete. Premešamo in prilijemo 3 žlice goveje juhe. Pokrito še malo pokuhamo in postrežemo kot prilogo k mesnim jedem (npr. koline). Namesto zelja lahko uporabimo tudi kislo repo.

white cabbage 432608 Copy

Krompirzelje

Pol kilograma kislega zelja kuhamo v manjši količini vode. Posebej kuhamo pol kilograma olupljenega in na kocke zrezanega krompirja, vendar ne premehko. Na treh žlicah razbeljene masti prepražimo 2 sesekljani čebuli, dodamo kavno žlico bele moke in še malo prepražimo. Dodamo strt česen, odcejeno kuhano zelje in prilijemo zajemalko vode, v kateri se je kuhal krompir. Osolimo, popramo, dodamo še kuhan krompir, pokrijemo in še malo dušimo, da bo jed primerno gosta. Okus izboljšamo z zabelo (žlica ocvirkov). Namesto prežganja lahko zamešamo v jed tudi podmet iz žličke moke in vode ali kisle smetane.

 

Sočna krompirjeva solata s kislim zeljem

Pol kilograma krompirja skuhamo in ga takoj olupimo ter zrežemo na tanke lističe. Posolimo, polijemo z oljem in primešamo četrt kilograma surovega kislega zelja, dodamo česen, poper in po potrebi prelijemo z malo goveje juhe ali vode.

Sarma iz sladkega zelja

Sestavine:
1 kg zelja, 0,25 kg svinine, 0,25 kg govedine, pol čebule, 2 dkg maščobe, 10 dkg riža, zelen peteršilj, jajce

Paradižnikova omaka:
3 dkg olja, 3 dkg moke, 2 dkg čebule, 10 dkg paradižnikove mezge, 1 dcl smetane

Zelje poparimo, da se zmehča. Svinino in govedino zmeljemo, prepražimo na vroči maščobi skupaj z sesekljano čebulo. Prepraženemu mesu dodamo opran riž, sesekljan zelen peteršilj in razžvrkljano jajce. Z zmesjo nadevamo zeljne liste in jih skuhamo. Če jih kuhamo v loncu na zvišan pritisk je potrbno za kuhanje le 10 minut.

Segedin golaž

Sestavine:
4 dkg masti, čebula, 0,5 kg svinjskega mesa, paprika, sol, kumina, 3/4 zelja , 1 žlica paradižnikove mezge

Na masti prepražimo čebulo, dodamo na koščke narezano meso in pustimo toliko časa, da meso spremeni barvo. Prilijemo 1 dcl vode in dušimo. Nazadnje dodamo še skuhano zelje, nato pa še paradižnik, kumino in papriko. Posolimo lahko potem, ko zalijemo.