Med športno aktivnostjo je pomembno, da sproti obnavljamo naše zaloge energije. Najboljši n najhitrejši vir energije med športom in aktivnostmi v naravi je sladkor. Tega lahko dobimo na različne načine. Najbolj pogosto so to razne čokoladice ali energijske ploščice. Že včasih pa smo v hribe nesli vrečko suhega sadja - najbolj pogosto je bila to vrečka suhih rozin. Zelo dobra alternativa je naša Jabolčna moč.

Že od nekdaj je znano, da je kislo zelje vir zdravja. Vsebuje številne minerale, vlaknine in vitamine. Med njimi zlasti itstopa vitamin C. To so vedeli že mornarji, ki so ga jemali s sabo na dolge poti. Legendarni kapitan Cook je kislo zelje v sodih peljal s sabo in tako preprečil izbruh skorbuta, bolezni pri kateri začnejo izpadati zobje zaradi pomanjkanja vitamina C. Ker je naravno konzervirano je bilo tudi primerno za daljšo pot.

Če še zelnice še ne poznate, vam jo predstavimo danes. To je tekočina, ki nastane pri kisanju zelja., Ko zelje naribamo, ga prestavimo v velike sode ali po poljansko “čebre”. Tam ga dodobra pretlačimo in obtežimo s kamni. Naribano zelje zato zaradi obtežitve in dodatka soli izpusti tekočino.

Kislo zelje ima korenine zelo daleč v preteklosti. Uporabljali so ga za prehrano in tudi za zdravljenje številnih tegob. A vseeno predidevajo, da ima kisanje zelja korenine v Aziji. Kislo zelje naj bi uživali delavi, ki so gradili veliki kitajski zid. Ena najbolje poznanih specialitet s tistega konca je kimchi, korejsko fermentirano in malce pikantno zelje.