Že od nekdaj je znano, da je kislo zelje vir zdravja. Vsebuje številne minerale, vlaknine in vitamine. Med njimi zlasti itstopa vitamin C. To so vedeli že mornarji, ki so ga jemali s sabo na dolge poti. Legendarni kapitan Cook je kislo zelje v sodih peljal s sabo in tako preprečil izbruh skorbuta, bolezni pri kateri začnejo izpadati zobje zaradi pomanjkanja vitamina C. Ker je naravno konzervirano je bilo tudi primerno za daljšo pot.

Prav zaradi te visoke vsebnosti vitamina C pomembno vpliva na odpornost organizma. Z uživanjem kislega zelja, predvsem v presni obliki, lahko preprečimo marsikateri prehlad v zimskem času. Vsebuje pa tudi druge vitamine in antioksidante, ki ščitijo srčno-žilni sistem ter preprečujejo razne poškodbe na celičnem nivoju.

zelje1

Naravni probiotik

Zelje se kisa v procesu fermentacije. Pri tem sodelujejo tudi tako imenovane koristne bakterije, ki delujejo probiotično. Količina teh bakterij je odvisna od časa in načina fermentacije. Vseeno je že v mali količini kislega zelja veliko več probiotikov kot v raznih prehranskih dopolnilih. Poleg tega je domače kislo zelje popolnoma naravno, brez umetnih dodatkov. Za najboljši probiotični učinek se priporoča uživanje svežega, surovega kislega zelja. Probiotični učinki so precej precej večji kot pri kuhanem zelju, saj s kuhanjem uničimo koristne bakterije.

Pri uživanju svežega kislega zelja se poleg povečanja količine koristnih bakterij zmanjša tudi število slabih bakterij. Te dobre bakterije so predvsem različne mlečnokislinske bakterije, ki jih najdemo tudi v jogurtu in ostalih probiotičnih živilih. Te bakterije so dobro prilagojene na bolj kislo okolje, tako da tudi bre problema preživijo pot skozi želodec do črevesja.. Kislo zelje zato zelo pozitivno vpliva na prebavo, posledično pa tudi na imunski sistem. Pomagajo pri diareji, saj bakterije okrepijo izdelavo vitaminov B kompleksa v črevesju

Kako uživati sveže kislo zelje?

Najbolje je kar direktno iz kadi ali posode. To je najbolj sveže. Mi pa priporočamo, da ga pripravite v solati,z dodatkom dobrega bučnega olja. Dodate mu lahko kumino, ki tudi zelo pozitivno vpliva na prebavo. Če nam ta okus ni všeč, jo lahko tudi izpustimo. Nekateri dodajo še na rezine narezano čebulo ali česen. Kisa in soli ni treba dodajati. Sol je dodana že na začetku fermentacije, kislost se pa doseže s postopkom kisanja.

Nekateri taki solati dodajo še kuhan krompir ali kuhan fižol.Lahko se poigrate tudi tako, da ga zmešate z ohlajeno in kuhano ajdovo kašo. Dodate mu lahko tudi naribano sveže korenje. Zanimiv dodatek pa je tudi sveže naribano jabolko, saj se sladek okus jabolka in kiselkasto zelje odlično dopolnjujeta. V vsakem primeru dobite zdrav in polnovreden obrok.