Če še zelnice še ne poznate, vam jo predstavimo danes. To je tekočina, ki nastane pri kisanju zelja., Ko zelje naribamo, ga prestavimo v velike sode ali po poljansko “čebre”. Tam ga dodobra pretlačimo in obtežimo s kamni. Naribano zelje zato zaradi obtežitve in dodatka soli izpusti tekočino.

Ko se začnejo procesi fermentacije, se v to tekočino izločajo vitamini, minerali in številne koristne bakterije. Zelnica je zato prava zakladnica snovi, ki zelo pozitivno vplivajo na prebavo in vaš imunski sistem, zlasti zaradi velike vsebnosti vitaminov (zlasti vitamina C), antioksidantov. Na prebavo pa pozitivno vplivajo zlati koristne bakterije v njej (gre predvsem za mlečnokislinske bakterije ter še nekatere druge koristne mikroorganizme). 

zelnica1

Pozitivne lastnosti zelnice

Kot rečeno je v zelnici pravo bogatstvo zdravilnih snovi. Poleg pozitivnega vpliva na imunski sistem in prebavo vam pomaga tudi pri hujšanju. S svojim probiotičnim delovanjem ter veliko vsebnostjo vlaknin vam pomaga urediti prebavo. Ja pa tudi nizkokalorična, tako da ne redi.

Zaradi velike vsebnosti vitaminov in mineralov vam bo uživanje zelnice pomagalo tudi pri premagovanju težav zaradi prekrokane noči. Umiri vam želodec in povrne izgubljene minerale in elektrolite. Če iz nje naredimo obkladke, lahko tudi pozitivno vpliva na kožo.

In kdaj jo je najbolje uživati? Mi priporočamo uživanje zjutraj. Lahko na tešče ali po zajtrku. Tako boste nov tan začeli z obilico vitaminov in z uravnoteženo prebavo.

Našoo zelnico lahko kupite na Domačiji Lojz na Fućinah v Poljanski dolini, v kateri od trgovin naše prodajne mreže ali pa si jo naročite prek naše spletne trgovine.